Еволюцията на mBack

  Meizu MY+
mBack evolution

mBack – началото

mBack прави своя дебют в Meizu M2 Note през юни 2015г. и променя начина на навигиране в Андроид телефоните. За разлика от стоковия Андроид, където навигирането става с три бутона, във Flyme на Meizu ни е достатъчен само един.

mBack
mBack

Как работи:

 • Докосване за връщане назад
 • Кратко натискане за отиване на началния екран
 • Дълго натискане за Заспиване/Google търсене

* За Диспечера на задачите плъзваме нагоре от долната част на екрана. И това не е краят. Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в mBack и работи изключително бързо.

Подобрение
Всички mBack бутони са с еднаква форма и размер, с изключение на този в Meizu 15-серията. Тук той е с кръгла форма и по-малък, за да се постигне по-тънка рамка. Освен това, бутонът вече не е физически, а софтуерен. MEIZU 15-серията идва с вграден haptic engine (кинестетичен мотор), който симулира усещане от натискане на физически бутон.

mBack haptic
mBack с haptic engine

Super mBack

Super mBack е използван за първи път в Meizu M6s, анонсиран през януари 2018. С цел намаляване на рамките от Meizu местят mBack в долната част на екрана. Той вече е малък кръгъл софтуерен бутон, който може да се скрива за да не ни заема място на екрана, когато не ни е нужен. Под Super mBack (Halo) бутона има сензор за натиск и линеен мотор, който дава кинестетична обратна връзка, когато натиснете бутона кратко или дълго.

Super mBack
Super mBack

Работи по същия начин:

 • Докосване за връщане назад
 • Кратко натискане за да отиване на началния екран
 • Дълго натискане за Заспиване/Google търсене
 • Плъзване нагоре за достъп до Диспечера на задачите (multi-tasking)
 • Плъзване наляво/надясно за превключване между отворените приложения

*M6s е и първият телефон на Meizu със странично разположен сензор за пръстов отпечатък (на дясната страна).

Super mBack 2.0

Само седем месеца след представянето на Super mBack, вече имаме нова версия. Естествено, основната причина е да се предостави на потребителите повече екранно пространство. Затова Super mBack 2.0 е тънка хоризонтална линия в долната част на екрана. Работи по същия начин като Super mBack (Halo) бутона, но тук имаме и mEngine като при Meizu 15-серията.

* Meizu 16-серията е с вграден в екрана сензор за пръстов отпечатък.

Super mBack 2.0
Super mBack 2.0

Super Swipe

При Meizu 16-серията имаме още един вариант за навигиране – Super Swipe, чрез който потребителите могат да имат целия екран за работа, без да има по него бутони/чертички. Това е навигиране чрез жестове.

Как работи:

 • Кратко плъзване отляво/дясно/долу за връщане назад.
 • Дълго плъзване отляво/дясно/долу за връщане на началния екран.
 • Дълго плъзване и задържане за достъп до отворените приложения (multi-tasking).
Super Swipe
Super Swipe

Вашият коментар