Flyme 8 – ревю

  Meizu MY+
Flyme 8 - ревю

По време на презентацията на Meizu 16s Pro компанията представи и новата версия на фирмения си интерфейс Flyme (Флайми). От излизането на Flyme 7 са минали 491 дни. За повече от година разработчиците са променили чувствително потребителския интерфейс и са внедрили редица нови функции.

Flyme 8 е разработен в съответствие с концепцията за „жив дизайн“. Всички елементи на системата са съчетани хармонично, обновените и с 3D ефект икони на преинсталираните приложения са с повече детайли и по-ясна йерархия. Преработени са анимациите, мелодиите за позвъняване и уведомленията, мелодиите на будилника и други елементи. Добавени са над 300 нови анимации, включително за AOD (Always-On Display) и тази при зареждане на батерията.

Flyme 8 icons
Flyme 8 charging animation

Една от най-впечатляващите анимации е входната. При отключване на телефона екранът не светва веднага, а чрез преходна анимация, свързана с жив тапет, екранът се променя от тъмен към светъл.

Flyme 8 unlock screen animation

Оптимизирани са така наречените бели пространства – разстоянията между редовете и размера на шрифта, оформлението на началния екран. Гридът (решетката) вече е 4×6 икони. Променен е и дизайнът на щората за уведомления.

Flyme 7 vs Flyme 8 grid
Flyme 7 vs Flyme 8 Notification bar.jpg

През 2019 година тъмната тема (Dark theme) вече е стандарт при смартфоните. Доста приложения са разработени и с поддръжка на такъв нощен режим, но не всички. Обновената тъмна тема във Flyme 8 работи по-добре не само с вградените приложения, но и с тези от трети страни, благодарение на собствено разработения алгоритъм за преобразуване на цветовете.

Flyme 8 Dark theme

Подобрена във Flyme 8 е и функцията Small Window Mode 2.0, която позволява отварянето на програми в малък изскачащ прозорец върху отворено вече приложение и подобрява работата в многозадачен режим.

Flyme 8 Small window mode

Обновен е игровият режим (Gaming Mode) до версия 4.0, който осигурява стабилна връзка с мрежата и няма да позволи да пропуснете входящо повикване. Има дори функция за скрининг на повиквания, която записва входящите обаждания по време на игра и ги предоставя на потребителя след приключване на играта.

Нощният режим на снимане (Super Night Mode 2.0 ) в приложението Камера също е подобрен чувствително. От компанията уверяват, че качеството на фотографиите при слабо осветление е много по-високо. Има дори функция Super Night Selfie mode, в допълнение към режима на задно осветяване. При използване на предната камера екранът осветява човека, което позволява правенето на селфи във всякакви условия.

Следвайки тенденциите, Meizu добавя във Flyme 8 и AR функции (обогатена реалност) – възможност за създаване на триизмерни аватари на база чертите на лицето или други части на тялото на потребителя, с поддръжка на последващо дообработване.

Flyme 8 AR 3D avatar

Има и специална секция Digital Health, която показва индивидуалното използване на приложенията от потребителя, заедно с опцията за ограничаване на използването за всяко приложение. Тази функция е подобна на Digital Wellbeing от Google и има за цел да предотврати пристрастяването към телефона.

Flyme 8 предлага и чисто нов гласов асистент Aicy, който може да разпознае какво се случва на екрана, изображенията и документите. Aicy може да ви помогне с обаждания, текстове, време, пазаруване и други ежедневни дейности. Засега не е ясно на какви езици ще работи. Новата ОС има също и предсказващи умения, на базата на изучаването на потребителското поведение – например може да отвори приложението за слушане на музика, когато свържете слушалките си.

Голямо внимание в презентацията беше отделено и на изкуствения интелект на Meizu, който е актуализиран до версия 3.5. One Mind е отговорен за оптимизирането на работата на системата – скорост на четене и запис, време за реакция при докосване и време за стартиране на приложенията. От компанията твърдят, че ефективността на ОС е нараснала с до 37% спрямо Flyme 7.


Вашият коментар