Бившият вицепрезидент на Meizu, Li Nan: Китайските компании трябва да станат независими

  Meizu MY+
Бившият вицепрезидент на Meizu, Li Nan: Китайските компании трябва да станат независими

Миналата седмица Доналд Тръмп официално удължи с още една година търговските санкции срещу Huawei, които бяха въведени заради обвинения в шпионаж в полза на китайското правителство (заедно със ZTE).

Продължителността на санкциите е до май 2021г. Китайският производител на хардуер и телекомуникационно оборудване няма право да продава на своите американски партньори. С това на практика компанията Huawei напълно е лишена от участие в изграждането на мрежите от пето поколение (5G) на територията на САЩ.

Също така санкциите удариха и чрез невъзможност да се поддържат бизнес отношения с американските ИТ гиганти. Новите смартфони на Huawei вече идват без наличието и без възможност за последваща инсталация на Google Mobile Services (GMS), които включват популярните приложения на Google. А това е важно за глобалните потребители. Така компанията понесе още един удар, което я прави неконкурентна на пазарите извън Китай.

За китайските потребители липсата на Google Services не е загуба. За да не загубят обаче глобалния пазар, от Huawei разработиха алтернатива на GMS – Huawei Mobile Services (HMS). Разработиха и собствен склад за приложения, App Gallery, който да замени Play store.

Наложените до момента санкции обаче явно не са достатъчни на Тръмп и тия дни той направи нов удар срещу китайския гигант чрез забрана на компании, които използват американски технологии при производството на своите продукти, да продават на Huawei. В това число влиза и водещият производител на полупроводници TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), където се произвеждат чиповете HiSilicon Kirin (HiSilicon е дъщерна компания на Huawei), както и тези за Qualcomm и Apple.

Засега на мушката на Тръмп са Huawei и ZTE. Но… съвсем не е сигурно дали такава съдба няма да сполети и други китайски производители. Както се казва: Ако мечката играе у комшиите, ще дойде и у нас.

По този повод бившият вицепрезидент на Meizu и президент на закрития вече подбранд Meilan, Li Nan, написа в своя Weibo профил, че въпреки глобализацията и свободната търговия, китайските производители трябва да си вземат поука от създалата се с Huawei ситуация и да помислят за своята независимост.

Li Nan даде за пример Meizu. Сега се счита, че за да имат успех смартфоните на компанията, тя задължително трябва да си сътрудничи с Qualcomm. До преди няколко години Meizu беше в конфликт с Qualcomm заради патентни права и не слагаше техни процесори в телефоните си. Дори най-силните години за компанията бяха именно тогава, когато влагаше чипове основно от тайванския производител MediaTek или Exynos на Samsung.

Meizu Meilan Metal

Li Nan също посочи и смартфона Meilan Metal, който доказа, че може да постигне голям успех без да използва услугите на Google и продукти на Qualcomm. В началото на 2015 година Meizu Technology стана партньор на Alibaba Group и получи инвестиции от 590 милиона долара. Тогава започна разработката на AOSP-базираната операционна система Ali YunOS. От Meilan Metal бяха продадени милиони бройки, а беше оборудван с MediaTek MT6795 Helio X10 и операционната система на Alibaba, обвита с Flyme 5.


Вашият коментар