През 2020г. Meizu ще се фокусира върху високия клас

  Meizu MY+
Meizu Huang Zhang

Вече точно едно десетилетие компанията Meizu е на пазара за смартфони, от пускането на първия си модел Meizu M8 през 2009г. След като преживя промени в структурата по високите етажи и свиване на продажбите, породено от свиването на продуктовата линия, Meizu прави всичко възможно да запази своята младежка жизненост и безкомпромисното си придържане към качеството на продукта.

През тези десет години бизнесът с мобилни телефони на Meizu достигна върхове, но премина и през доста трудности. Фирмата се отказа от класически продукти, като сериите MX и Pro. През изминалата година компанията продължи да свива продуктовата си линия и представи едва 7 смартфона – концептуалния Meizu Zero, Meizu Note 9, Meizu 16s, Meizu 16Xs, Meizu 16s Pro, Meizu M10 и Meizu 16T. Целта е постепенно трансформиране от количествено към по-бутиково производство. Следвайки тази си задача, Meizu дори агресивно закри марката Meilan.

Meizu Hua Hailiang
Hua Hailiang

В интервю за „NetEase“ вицепрезидентът Hua Hailiang каза, че ситуацията в индустрията на мобилните телефони е сложна, конкуренцията е яростна и в момента е трудно да се говори за голям растеж в това бурно море. Meizu ще реорганизира позиционирането на своя бранд и в бъдеще ще се съсредоточи върху продуктите от висок клас.

Hua Hailiang се присъединява към Meizu още през 2004 година. От грижа за форумите, през разработването на продукти и изграждането на канали, сега той отговаря за маркетинга на Meizu, както и за аудио и другите периферни продукти.

В 5G ерата Meizu няма да гони на всяка цена огромни продажби и пазарни дялове, а ще търси ефективност на разходите и ще увеличава растежа на марката. Ще наблегне на своите силни страни, а именно в естетиката на дизайна на продукта и в своя потребителски интерфейс Flyme. Тоест, ще се завърне към първоначалния си облик, когато пускаше по-малко продукти, но от по-висок клас.

Проблем, който повлия негативно на продажбите, беше забавянето на доставките след представянето на даден продукт. Особено, когато миналата година компанията пусна Meizu 16th серията и тази година Meizu 16s Pro. Новите телефони получиха много добри отзиви от медиите и потребителите, но не бяха налични за закупуване дълго време след обявяването им. Голяма роля в забавянето изигра и Qualcomm, която приоритетно снабдяваше с чипове фирмите с по-голям пазарен дял. Освен това по-големите производители договарят с Qualcomm по-добри цени.

Hua Hailiang каза, че през следващата година Meizu ще бъде адаптирана към веригата на доставки, ще увеличава инвестициите във веригата на предлагане и прогноза за търсенето. Предстоящата Meizu 17 серия ще се представи добре през пролетта и ще бъде налична за закупуване веднага. Без да споменава цифри за продажбите обаче Hailiang каза, че изминалата година е била добра за Meizu.

Meizu Liang Dongming
Liang Dongming

Както вече разбрахме от интервюто на „Nanfang“ с главния технологичен директор Liang Dongming, през 2020 година компанията ще пусне поне четири 5G смартфона и те ще са флагмански модели. Първият от тях ще е очакваният Meizu 17, който ще бъде оборудван със Snapdragon 865 и модема X55 5G.

Също така Qualcomm произвежда и 5G чипове за телефони от средния клас, какъвто е Snapdragon 765. През последните години смартфоните на Meizu са оборудвани с процесори предимно от Qualcomm, но не отпада възможността да си сътрудничат и с MediaTek и Samsung, които също имат свои разработки за мрежите от пето поколение.

В допълнение към мобилните телефони и аксесоарите за тях Meizu пусна и персонализираните слушалки от висок клас, Meizu UR, които се произвеждат по заявка на клиента. Съвсем наскоро компанията представи свои продукти на фестивала за аудио аксесоари в Токио. Освен това Meizu разшири лайфстайл продуктовата си линия PANDAER и пусна нова марка LIFEME за потребители с по-висок стандарт на живот.


Вашият коментар