Meizu M8: „Гвоздеят“ на Meizu, работещ вече 12 години

  Meizu MY+
Meizu M8 Meizu 17 mCycle

В днешно време, когато в условията на жестока конкуренция производителите всячески се стараят да оцеляват на пазара на смартфони, има и някои с дълга история. Такъв производител е Meizu Technology, който се счита за пионер в разработването на смартфони в Китай.

В ранните етапи от разработването на умни телефони много брандове следваха примера на Apple и произвеждаха само по един флагман годишно. Продължителността на живота на смартфона не е особено дълга, но от ерата на оскъдните модели има и „вълшебни“ машини, които все още работят и някои потребители все още ги използват. Причините за това могат да са различни – от финансови, през дизайн на телефона до любов към любимата марка.

Вчера Meizu наблегна на своята вълшебна машина с дълъг експлоатационен живот – Meizu M8 (mini One). Това е първият смартфон на компанията, който тя пусна преди почти 12 години. При нормални обстоятелства смартфоните започват да се задъхват след около две години, заради остарелия вече хардуер и все по-тежките операционни системи и приложения. Оказа се, че още има 4 упорити активни потребители на този модел (със СИМ карта, поставена в рамките на 30 последователни дни). В своя официален Weibo профил от Meizu публикуваха серийните номера на тези четири телефона – M8Rda08JJ****0620, M8Rda08JJ****3365, M8Rda08JJ****5429 и M80B08AHK****0001.

Да си припомним, че Meizu M8 е с 3,4-инчов екран с резолюция 480х720 пиксела, процесор Samsung ARM11 с максимална честота 677MHz, задна 3,2-мегапикселова камера с висока разделителна способност, 256MB оперативна памет, 8/16GB място за съхранение, двойни стерео високоговорители, 1300mAh батерия, мини USB интерфейс и предварително инсталирана операционна система Mymobile, базирана на Windows CE 6.0.

Интересът към Meizu M8 е огромен, между феновете му е даже един от саудитските принцове. Той доста наподобява прекия си конкурент iPhone 3G, но в някои характеристики дори го превъзхожда. В същото време това е и първият китайски смартфон, изложен в централата на Microsoft в Пекин, където се намира и до днес.

В момента тече кампанията mCycle на Meizu, в рамките на която потребители на стари модели могат да ги върнат за рециклиране. Те биват оценявани и собствениците получават купони за съответна отстъпка при закупуване на актуалните модели Meizu 17 и Meizu 17 Pro. Първоначално mCycle кампанията беше насочена към потребителите на Meizu 16 серията, но впоследствие се разшири до по-стари модели, както и до смартфони на други брандове.

Meizu 17 | mCycle

В знак на благодарност към четиримата стари и верни потребители, които все още използват Meizu M8 като основен телефон, компанията предложи да изкупи апаратите им, и то на стартовата им продажна цена от 2388 юана, без никакво обезценяване. Те ще получат купони на тази стойност, за да закупят Meizu 17, с пожелание да го ползват през следващите поне десет години.

В момента цената на Meizu 17 8GB/128GB в Китай е 3699 юана, което означава, че тези четирима щастливци могат да се сдобият с него за само 1311 юана (около 190 долара). Освен ако не желаят да си запазят Meizu M8 от колекционерска страст…


Вашият коментар