Meizu кандидатства отново за регистрация на търговската марка Meilan

  Meizu MY+
Meizu кандидатства отново за регистрация на търговската марка Meilan

Тия дни стана ясно, че Zhuhai Meizu Technology Co., Ltd. е кандидатствала отново за регистрация на няколко търговски марки Meilan. Заявките са с дата 2 юни, а международната класификация включва комуникационни услуги, научни инструменти, рекламни продажби, услуги за уебсайтове и др.

През 2014г. Meizu подаде заявление за регистрация на марката Meilan (魅蓝, Charm Blue) за първи път и я стартира през същата година. Марката не е популярна сред глобалните потребители, тъй като под нея се произвеждаха телефоните за китайския пазар. За международния пазар смартфоните имаха буквата „М“ в името на модела. Например Meilan 6, Meilan S6, Meilan Note 6 извън Китай се продаваха съответно като Meizu M6, Meizu M6s, Meizu M6 Note и т.н.

През 2018г. от компанията съобщиха, че от края на 2014г. под бранда Meilan, чийто слоган беше „Quality for Young“ (Качество за младите), са пуснати повече от 20 продукта, а общите продажби на мобилни телефони Meilan са надхвърлили 50 милиона. От слогана е ясно, че марката е насочена към младежката аудитория, но по-ниската цена не означава компромис с качеството.

Meizu Meilan (魅蓝, Charm Blue)

През същата година Meizu обяви реорганизацията си, подразделенията Meizu и Meilan се обединиха, а на продуктовата линия на мобилните телефони Meilan беше сложен край. Последният телефон от тази марка беше Meilan 6T (Meizu M6T за глобалния пазар) от края на май 2018 година.

През 2019 година компанията продължи да свива продуктовата си линия и представи едва 7 смартфона, единият от които беше концептуалният Meizu Zero. В края на същата година беше обявено, че Meizu ще се фокусира върху високия клас. Ще произвежда по-малко, но флагмански смартфони и ще гони рентабилност.

С пристигането на мрежите от пето поколение пазарът за смарт телефони става все по-ожесточен. Конкурентни марки като OPPO, vivo и realme пуснаха много 5G мобилни телефони, насочени към младите потребители, чиято платежоспособност е по-ниска. Продажбите на флагмански смартфони, пуснати от Meizu през последните две години, може и да са незадоволителни, независимо че от компанията твърдят за добри финансови резултати.

Възможно е с повторното кандидатстване за търговската марка Meilan, от Meizu да са решили да се завърнат към по-бюджетните телефони, с което да увеличат продажбите си и съответно пазарния си дял. Но възможно е и просто да си я запазват, за да не се окаже вече регистрирана от друга фирма, ако някой ден решат да я ползват отново. Съвсем наскоро имаше подобна ситуация с Xiaomi. Тяхната заявка от 2018г. за регистрация на марката MIX беше окончателно отхвърлена от съда, тъй като е сходна с регистрираната през 2016 година Meizu MIX.


Вашият коментар