Meizu Technology – иновативната компания

  Meizu MY+
Meizu Technology – иновативната компания

След придобиването на контролен дял от акциите на Meizu от Geely, всички очакваме голямото завръщане на „малката компания от Джухай“. В сътрудничество с Aisidi, в следващите три години Meizu планира да отвори в Китай над 1000 нови офлайн магазина. Тези магазини ще предлагат широк кръг от услуги, както и продажбата на смартфони, смарт автомобили, AIoT продукти и др.

Meizu store

Дългоочакваната флагманска серия Meizu 20 трябва да бъде представена през пролетта. Тоест, можем да очакваме изтичането на някаква информация след празненствата по повод Пролетния фестивал (китайската Нова година).

Meizu е пионер в Китай в производството и на музикални плейъри, и на смартфони. Компанията винаги е обръщала внимание на детайлите в своите продукти с безкомпромисно отношение към външния вид и потребителското изживяване. Нека си припомним в колко неща Meizu е била крачка напред пред своите конкуренти.

Meizu е една от първите китайски фирми, които осъзнават колко е важно да имаш собствена лаборатория и самостоятелно да контролираш целия процес на производството и тестване на продуктите. MEIZU LAB е създадена през 2006г., като инвестициите за нея са около 15 млн. долара. Намира се в сградата, където е седалището на компанията, простира се на площ от 2000 кв. м. и се състои от 12 площадки в 6 различни категории. Към него момент MEIZU LAB е втората в Китай, сертифицирана по стандарта ISO 17025 за управление на качеството в изпитателните и калибровъчни лаборатории.

Meizu M8 е първият смартфон на компанията, но е и първият истински китайски смартфон. Разработката му започва през 2007, представен е в края на 2008, но е пуснат на пазара чак в началото на 2009, поради проблеми с регулаторните изисквания в Китай.

Meizu M8

Meizu M8 е базиран на Windows CE 6.0, но и тук компанията е проявила своята креативност с преработването на потребителския интерфейс, носещ името Mymobile. Meizu M8 наподобява доста прекия си конкурент iPhone 3G, но в някои характеристики дори го превъзхожда. Това е и първият китайски смартфон, изложен в централата на Microsoft в Пекин, където се намира и до днес.

Meizu MX4 Pro от 2014 година е първият в света Android телефон с разположен отпред сензор за разпознаване на пръстови отпечатъци mTouch, вграден в Home бутона. Отключването става за по-малко от 0.5 секунди, дори и с мокри пръсти.

Meizu MX4 Pro mTouch

Meizu M2 Note идва през юни 2015г. и променя начина на навигиране в Андроид телефоните с дебюта на mBack бутона. mBack обединява Home бутона и навигацията от стоковия Андроид, където навигирането става с три бутона. Във Flyme на Meizu ни е достатъчен само един – докосване за връщане назад, кратко натискане за отиване на началния екран и натискане със задържане за заспиване на телефона. Отворените приложения се показват чрез плъзване нагоре от долната част на екрана. И това не е краят. Сензорът за пръстови отпечатъци е вграден в mBack и работи изключително бързо.

Meizu Home mBack

Серията Meizu 15 от началото на 2018 отбелязва 15-тата годишнина на компанията. Това са последните смартфони на Meizu от ерата на телефоните с рамки. Без да жертват сензора за пръсти, разположен отпред, от Meizu постигат изключително съотношение екран/тяло от 81.0% (при Meizu 15 Plus). Meizu 15 серията е първата в Android лагера, в която тактилната връзка се осъществява чрез хоризонтален линеен вибромотор. Това е най-добрият и най-скъп вибромотор на пазара, но с mEngine е снабден дори бюджетният модел Meizu 15 Lite.

Meizu mEngine

През януари 2019г. Meizu представи смартфона Meizu Zero, чиято реклама се появи и на огромния LED панел на американската фондова борса NASDAQ. И в този случай компанията е пионер. Това е първият в света телефон без каквито и да било отвори. Керамично унибоди, без физически бутони, със звук в екрана, пръстов отпечатък в екрана, безжично зареждане, безжично предаване, eSIM и серия от нови технологии. Това донесе на Meizu Zero златна награда iF Design през 2020г.

Meizu Zero

През октомври 2019г. Meizu пусна първата в света звукова електрическа четка за зъби с технология против пръски. Четката за зъби разполага с ново поколение вибромотор, който вибрира с честота 32000 пъти в минута и амплитуда 5.5mm. Именно този мотор е основният компонент, който не позволява на пастата за зъби да се изплъзне от главата, а технологията е патентована от Meizu. Зъбната четка е разработена съвместно с Taikang Bybo Dental, лидер в Китай в производството на дентални аксесоари.

С Flyme 9, представен през март 2021година, компанията отново е пионер. Това е първият персонализиран ROM в Android лагера, който е изцяло ориентиран към потребителското изживяване и сигурността на телефона. В последствие подобни рестрикции бяха въведени в Android 12. Flyme 9 дори беше похвален от Shen Yiren, бившият вицепрезидент на OPPO.

Flyme 9 privacy

Ограничената серия Meizu 18 Chinese White Dolphin, пусната в средата на 2021 година, е единственият изцяло бял смартфон с извит от четирите страни панел. Изработката на такъв дисплей с бели рамки е много скъпа и с висока степен на брак, затова смартфон производителите го избягват.

Meizu 18 Chinese White Dolphin Rare Edition

През септември 2021 година Meizu 18X стана първият в индустрията за мобилни телефони, който притежава NFT цифрово изображение. Аватарът на Meizu 18X ( AI 「X」) е създаден и се продава в една от най-големите NFT платформи в света – OpenSea.

Meizu 18X NFT

Компанията Meizu може да се похвали и с най-голяма креативност измежду производителите на мобилни телефони, що се касае до иглите за вадене на СИМ карти. Всяка колекционерска версия на Meizu смартфон има своя персонализирана версия на иглата.

Meizu Flyme eject pins

Да не забравяме и интелигентните и здравословни продукти с марката lipro. През юли 2022 година осветителни тела от серията lipro бяха първите в света сертифицирани с „Color Rendition Rating DIAMOND“ едновременно за висока степен на цветопредаване и липса на вредна синя светлина. Сертификатът се издава от UL Solutions – американска компания по стандартизация и сертификация в областта на техниката на безопасност.

Meizu Lipro UL-Solutions Color Rendition Rating DIAMOND

Вашият коментар