Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector’s Edition

  Meizu MY+
Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector's Edition

От утре започва продажбата на най-скъпото до момента луксозно колекционерско издание на Meizu смартфон – Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector’s Edition, съчетание между съвременните технологии и древното изкуство. Цената на лимитираната серия е 9999 юана (около 1400 долара) за версия 12GB/256GB в лазурен цвят.

Всички характеристики на Meizu 17 серията виж тук: Meizu 17 серията със Snapdragon 865 5G, 3D сензорна камера и безжично зареждане

На първо четене цената е доста висока, но е оправдана. Смартфонът е направен съвместно със световно известната тайванска работилница за керамика Hsiao Fang Pottery Arts, основана през 1975 година, и е подписан от самия Tsai Hsiao Fang. Производството на ситуираната в Тайпе пещ е вдъхновено от античния китайски порцелан от времето на династията Сун и възражда забравените вече умения на древните майстори.

Meizu Tsai Hsiao Fang

В комплекта на Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector’s Edition е включена чаша за чай, направена чрез използване на техника на работилницата Ru Guanyao (Ру Гуаняо) – една от петте големи пещи по време на династията, която е произвела част от посудата за императорския двор около 1100 година. От тези съдове са оцелели едва стотина бройки. Една такава оцеляла купичка за размиване на четки беше продадена на аукцион в Хонг Конг през 2017г. за рекордните 248 млн. юана (около 37 млн. долара).

Изпичането на съдовете става чрез контролиран пламък при температура на пещта от 1300 градуса. Глазурата на чашата е напукана умишлено. Така с всяка изпита чаша чай цепнатините потъмняват и добиват цвета и духа на напитката, а в Китай пиенето на чай е церемония, имаща близо 4-хилядолетна история. По същия начин с времето ще се „състари“ керамичният гръб на телефона – краищата на капака и контурите около камерата ще добият кафеникав оттенък.

Hsiao Fang Ru Kiln Tea Cups

Комплект от 2 броя същите чаши се продава в онлайн магазина Tao Bao за 10 хиляди юана, тоест 5000 юана за 1 бройка. Така че цената от 9999 юана за Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector’s Edition е твърде добра за ценителите на Meizu 17 Pro във върхов вариант и изкуството на Hsiao Fang Pottery.

Meizu 17 Pro Hsiao Fang Pottery Art Collector's Edition

Вашият коментар