mEngine от Meizu

  Meizu MY+
mEngine от Meizu

Meizu е първият производител на смартфони с Android, който използва линеен тактилен вибромотор, а също това е и най-добрата адаптация за момента. mEngine е комбинация от хардуер и софтуер, осигуряваща хаптична обратна връзка, посредством заложени различни сценарии.

Тези дни линейните мотори се превърнаха в гореща тема в смартфон индустрията. Една от причините е лек конфликт между Xiaomi и Huawei. Вчера вицепрезидентът на Xiaomi, Lu Weibing, написа във Weibo профила си, че V30, който се гордее с бенчмарка си, използва евтин плосък двигател, което е видно след разглобяването му. Такива евтини двигатели от Xiaomi влагат в телефони до 1000 юана, а не над 3000 юана.

flat vibration motor

Без да се споменава цялото име на телефона, става ясно, че Lu Weibing има предвид Honor V30, който е скъп, но използва компоненти от нисък клас. От Huawei дори заявиха на основателя и главен изпълнителен директор на Xiaomi, Lei Jun, че трябва да се състезават коректно и без методи за дискредитиране.

Това породи дискусия, а ентусиазирани потребители провериха и установиха, че Xiaomi изглежда прави същото. Те откриха, че е доста обичайно Xiaomi и Huawei да използват евтини вибромотори в смартфони от среден до висок клас. За разлика от тях, Meizu, OPPO, OnePlus (собственост на OPPO), iQOO (подбранд на Vivo) и други компании за мобилни телефони наистина използват линейни двигатели с висока цена.

Meizu 15 Meizu 16th Meizu 16s Pro mEngine

Според анализа водещите мобилни телефони на Huawei – Mate30, P30 и P30 Pro също използват евтини роторни двигатели. Тези три телефона са на цена близо 4000 юана, което е малко разочароващо. Но се оказа, че и висококачественият Redmi K20 Pro използва роторен вместо линеен двигател.

Хоризонталният линеен мотор се счита за най-добрата технология и е най-скъп. Такъв е използван в Meizu 15 и Meizu 16 сериите, и е разработван и оптимизиран вече три поколения. Независимо дали е Meizu 16s Pro или Meizu 16T, mEngine осигурява меки и чисти трептения.

Meizu mEngine
Meizu mEngine

Във видеото по-долу е сравнено поведението на вибромотори на телефони на One Plus, iQOO, Meizu, Xiaomi, Redmi и Honor. Най-добро усещане оставя Meizu 16s, а най-лошо е от Honor 20, чийто звук потребителите във Weibo сравняват с този от трактор.


Вашият коментар