MoKee персонализирани ромове за Meizu смартфони с Qualcomm Snapdragon

  Meizu MY+
MoKee персонализирани ромове за Meizu смартфони с Qualcomm Snapdragon

В края на декември 2019 година беше публикуван общ метод за отключване на буутлоудъра (Bootloader Unlock) на всички Meizu смартфони, оборудвани с Qualcomm Snapdragon. Това активизира разработването на персонализирани ромове (custom ROMs).

С тази работа се е наел китайският разработчик XiNGRZ. Неговите планове са да разработи кастъм ромове за 12 модела: Meizu 16T, Meizu 16s Pro, Meizu 16Xs, Meizu 16s, Meizu Note 9, Meizu Note 8, Meizu X8, Meizu 16 (16X), Meizu 16th Plus, Meizu 16th, Meizu 15 и Meizu M15 (15 Lite).

Засега експериментални версии на MoKee рома са налични за сваляне за Meizu 16T, Meizu 16s, Meizu 16s Pro и Meizu 16Xs, и се работи по Meizu Note 9. Базирани са на Android 10.

MoKee кастъм ромове за Meizu смартфони с Qualcomm Snapdragon

Meizu не разрешава отключването на буутлоудърите. Публикуваният метод за отключване е неофициален и крие рискове, така че е желателно да се прави само от напреднали потребители. За целта са необходими Windows компютър с adb (Android Debug Bridge) среда, смартфон Meizu със Snapdragon процесор, root права и познания по Android OS.

Беше съобщено, че от компанията са започнали собствено разследване по въпроса. Тъй като отключването на буутлоудъра става чрез модификация на FRP дяла (Factory Reset Protection), това се тълкува като уязвимост на телефона. Така че е възможно при следващи ъпдейти FRP методът да стане неприложим.


Вашият коментар