Активиране на Нощния режим в глобална версия на Flyme 7

  Meizu MY+
Flyme night mode

Нощният режим (т.нар. Dark theme) е функция на Android, която ни позволява да превключим екрана за приложенията или цялата операционна система от тъмен/черен текст на бял фон към бял текст на черен или почти черен фон.

Мнозина смятат, че тъмната тема е по-добра, но това не е съвсем вярно. Черен текст на бял фон е най-подходящ за човешкото око. Това е така, защото бялото отразява всяка дължина на вълната в цветовия спектър. Поради отражението ирисите ни, респективно зениците, не е необходимо да се отварят толкова широко, те остават в неутрално положение и това ни позволява да виждаме с по-голяма яснота.

Бял текст на черен фон или тъмен режим кара ирисите да се отварят по-широко, тъй като трябва да се абсорбира повече светлина. Това води до размиване на текста (halation effect) и напрежение в окото. Тъмният режим е подходящ само при условия на намалена осветеност и когато не планираме да четем дълго време. Добра идея е при слаба осветеност просто да намалим яркостта на екрана.

На този етап Нощният режим не е достъпен в глобалните версии на Flyme 7, още е в процес на доработка. За желаещите обаче има начин да бъде активиран. За целта е необходимо да си инсталираме две приложения – Quick Shortcut Maker и Flyme Lab.

Quick Shortcut Maker си сваляме от Google Play Store, а ето и линк към Flyme Lab тук.

След инсталирането и на двете приложения отваряме Quick Shortcut Maker и в полето за търсене въвеждаме Flyme. В резултатите излиза Flyme Lab, цъкаме на стрелкичката вляво да ни се отвори падащото меню и от него избираме Flyme Lab Night Mode. От новия прозорец, който ще ни се отвори, избираме Create (долу вдясно). На началния ни екран ще се създаде икона Flyme Lab, цъкаме на нея и активираме Нощния режим.

Flyme 7 Night mode
Flyme 7 Night mode
Flyme 7 Night mode

Вашият коментар