Ще пуска ли Meizu смартфони без Flyme OS на европейския пазар?

  Meizu MY+
Ще пуска ли Meizu смартфони без Flyme OS на европейския пазар?

Тази година за китайския производител на смартфони и аксесоари Meizu определено е година на обновяване. Компанията промени своята стратегия и се опитва да намери ново място за себе си на пазара за мобилни телефони. За целта Meizu излезе от средния сегмент, в който конкуренцията е огромна и битката е безмилостна, и който е буквално е окупиран от Xiaomi, Redmi, Honor и корпорацията BBK Electronics с нейните брандове ‎Oppo‎, ‎Vivo, ‎OnePlus‎, ‎Realme и iQOO.

Meizu предприема сериозен завой и сега разчита единствено на пазара от висок клас, за да прекрои имиджа си и да поддържа добър оперативен марж. Базираната в Джухай компания вече ще пуска много по-малко модели годишно. Така вероятно Meizu 17 и Meizu 17 Pro ще останат единствените смартфони за 2020 година.

По-малкото нови модели означават по-малко разходи за проучвания и разработка на фирмата, която сега разпределя ресурсите си за мониторинг и развиване на своята екосистема. Изоставяйки по-достъпните смартфони Meizu намалява и обема на продажбите си като избира стабилност и ефективност, вместо голям пазарен дял. „Small and beautiful“, както казва основателят и главен изпълнителен директор Хуан Чжан.

Meizu 17 серията ще остане без версии за глобалния пазар, поради разработката на 5G, която засега е твърде скъпа. Възможно е обаче Flyme фърмуерът, предназначен за китайския пазар, да получи и меню на руски в допълнение към англоезичното меню. Все пак руските и украинските потребители не са за пренебрегване.

А тия дни се появиха слухове, че Meizu не възнамерява да изостави глобалния пазар и до края на годината ще пусне два достъпни смартфона в ценовия клас 100-150 евро, но с чист Android без Flyme. Това не е прецедент, тъй като вече има такива модели – Meizu C9 и Meizu C9 Pro, както и Meizu M10.

Тези бюджетни смартфони ще контрастират с първокласния имидж, който Meizu има намерение да гради в Китай, но пък са в съответствие с общите тенденции на международните пазари и в частност европейския.


Вашият коментар