Project Treble от Google

  Meizu MY+
Project Treble от Google

Всички знаем колко много се оплакват потребителите на смартфони от липсата на ъпдейти на ОС или от прекаленото им забавяне, освен ако не притежават Nexus или Pixel. По отношение на Андроид версията пазарът е ужасно фрагментиран. От таблицата на снимката се вижда какво е процентното разпределение към края на октомври 2018, като не са показани версии с по-малко от 0.1%. Според Google това е огромен проблем, тъй като освен със старата ОС телефоните са и с много стари пачове за сигурността.

Android fragmentation

Актуализирането на Андроид версията обаче е дълъг процес. Освен това доста от производителите на телефони разработват собствен потребителски интерфейс (като Flyme при Meizu), който също трябва да актуализиран. Този процес отнема грубо около половин година за всеки модел. Затова от Google решиха да направят промяна в операционната си система като я направят модулна, с цел улесняване на производителите да ъпдейтват смартфоните си. Естествено, производителите имат свободата да решат кои телефони ще продължат да поддържат и кои не. В крайна сметка, ъпдейтите или по-точно липсата на такива е една от причините потребителите да си купуват новите продукти.

Промяната, която направиха от Google, се нарича Project Treble и бе въведена миналата година с излизането Android 8.0 Oreo, а с Android 9 Pie тази промяна на архитектурата може да се счита за завършена. За целта посредством Vendor Interface (VI) беше отделен кодът от ниско ниво, разработван от доставчиците на хардуерни компоненти (процесори, модеми и др.), от базовата операционна система. Така производителите на смартфони имат възможност да ъпдейтват ОС самостоятелно.

Before and With Project Treble

Досега след официалното пускане на нова версия на Android, компаниите, доставящи хардуера, трябваше да модифицират част от кода, управляващ техния хардуер, така че той да работи с обновената ОС. След приключване на тази стъпка производителят на самото устройство може да започне работа по интегриране на предоставения от Google софтуер със своя интерфейс. Следват тестове и едва след това потребителят може да получи чакания ъпдейт. С отделянето на софтуера от ниско ниво от останалата част от операционната система елементите от ниско ниво не е необходимо да бъдат опреснявани с всяка нова версия на Android.

Според Google обновената архитектура може да съкрати с около три месеца създаването на ъпдейт за даден модел.


Вашият коментар