Преминаване от Flyme G към Flyme A и обратно: Възможности и ограничения

  Meizu MY+
Преминаване от Flyme G към Flyme A и обратно

Доста Meizu потребители предпочитат китайската версия на Flyme фърмуера. Тя е считана за по-добра от глобалната, с повече екстри, както и с по-чести актуализации. Трябва да се има предвид обаче, че китайският фърмуер има някои недостатъци за глобалния потребител. Meizu смартфоните с инсталирана Flyme A (China) версия на фърмуера не са сертифицирани от Google и са без вградени в операционната система Google Services, за разлика от глобалния ром, както и с преинсталирани доста китайски приложения. Също така нямат многоезично меню, а само на китайски и английски език.

Почти всички китайски приложения, дошли с Flyme A, се деинсталират без необходимост от рутване на телефона (придобиване на администраторски права). Google Services могат да бъдат инсталирани допълнително чрез Google Apps Installer, който се изтегля от склада за приложения на Meizu – App Store. Google Apps Installer обаче инсталира само фреймуърка и Play Store. След това трябва да си сложим и останалите приложения на Google, които са ни необходими – Chrome, Gmail, YouTube, Maps и др.

Ако искаме да ползваме повече от възможностите, които има по подразбиране в глобалния ром, трябва допълнително от Play Store да си изтеглим и настроим и други приложения:
• за синхронизиране на контактите – Google Contacts
• за синхронизиране на снимките – Google Photos
• за синхронизиране на Viber – Google Drive

Китайският фърмуер също води и до проблеми с локализацията в някои приложения. Тук отново има решение – чрез рутване на телефона и инсталиране на PUTT REBORN. Този инструмент е дело на руски разработчици и оправя локализацията пълно или частично, в зависимост дали ползваме платената или безплатната му версия. Чрез PUTT REBORN можем също и да си инсталираме Google Services.

Какви са възможностите за преминаване към китайска версия на Flyme и обратно?
• На Meizu телефони, предназначени за китайския пазар, не можем да инсталираме глобална версия на Flyme. Разпознават се по надписите с йероглифи на кутията на телефона, както и по китайското зарядно в комплекта. Flyme версията е x.x.x.x A и не може да бъде заменена с x.x.x.x G (Global), освен ако не сме напреднали потребители, като зависи и от модела на смартфона.

Възможно е също да сме закупили китайска версия на Meizu телефона с преинсталирана глобална версия на Flyme. Това са частни случаи, в които продавачът е отключил бутлоудъра и е инсталирал някакъв персонализиран ром (custom rom). Такъв фърмуер не може да бъде заменен с друг, за него няма и актуализации по въздуха (OTA updates).

• Ако версията на Meizu телефона ни е за глобалния пазар и той е преинсталиран с Flyme G, можем да преминем на Flyme A, а също и да се върнем обратно на Flyme G, ако китайският фърмуер не ни допадне. Просто изтегляме съответната версия на Flyme за нашия модел, цъкаме на файла update.zip и я инсталираме задължително с маркиране на опцията „wipe data“ (изчистване на даните), към което ще бъдем подканени.

Тук обаче има някои условия:
• Първо, версията на Flyme фърмуера трябва задължително да е G, а не RU или EU, които принципно също са глобални, но са предназначени конкретно за руския или европейския пазар. При RU и EU версии на Flyme не можем да инсталираме нито Flyme G, нито Flyme A.

• Друга особеност е Android версията, която е преинсталирана на телефона. Преходът между глобален и китайски фърмуер на Flyme и обратно е възможен, само ако Meizu телефонът ни е с Android 8 или по-стар. При Android 9 и нагоре действат ограниченията, въведени от Google с интеграцията на Android Verified Boot 2.0. Тук ключова роля играе датата на кръпката за сигурността (security patch). Тоест, не можем да минем съответно към китайска/глобална версия на Flyme, ако тя е с по-стара дата на секюрити пача. Не можем също и да върнем по-стара версия на Flyme (да направим downgrade).


Коментари

 1. Гост

  Преинсталирано означава нещо, което вече е било инсталирано, да се инсталира наново. Новите телефони нямат преинсталирани приложения

  1. Meizu MY+ автор

   Напротив, имат преинсталирани приложения – така наречения bloatware. Дори ако върнеш заводски настройки, те пак ще бъдат преинсталирани, като част от приложенията могат да бъдат премахнати без root, а друга не. Това е специфично за китайските марки. А под преинсталирано не се има предвид само нещо, което е било инсталирано повторно, а и такова, което е предварително инсталирано (идва си с ОС).

  1. Meizu MY+ Bulgaria автор

   Изтегляте си съответната версия на Flyme A за Вашия модел и цъкате на файла update.zip. Задължително трябва да маркирате опцията wipe data

Вашият коментар