Meizu получи финансова инжекция от инвестиционен фонд на община Джухай

  Meizu MY+
Meizu получи финансова инжекция от инвестиционен фонд на община Джухай

Вчера китайски сайтове писаха, че Meizu преминава през промени в управлението след нов кръг финансиране. Днес китайският производител на смартфони официално потвърди финансирането от общинския фонд на Джухай. Той обаче отрече да е имало значителни промени в управлението на компанията.

Huáng Zhāng (известен още като Jack Wong), основател и главен изпълнителен директор на Meizu, остава най-големият акционер и контролер на компанията. Фондът на Джухай ще получи място в борда на директорите. Точната сума, инвестирана от Общината, не се споменава, но преди време се спекулираше за 100 милиона юана, които се равняват на около 14,5 милиона долара.

Финансирането от Джухай не е голяма изненада, тъй като градът подкрепя много своята технологична индустрия. Според предишни доклади Джухай планира да инвестира около 70 милиона юана годишно за следващите три години, за да разшири и укрепи съществуващите, както и нововъзникващите индустрии в сферата на 5G, информационната сигурност, изкуствения интелект и др.

Също така това не е първият случай, в който държавата подпомага финансово смартфон производител. През 2017г. общинският фонд в Ченду инвестира около 135 милиона долара в Smartisan. Макар че това помогна на компанията да запази дейността си, тя все още се бори за оцеляване. Smartisan определено произвежда иновативни телефони, но още не може да се наложи на този силно конкурентен пазар.

Връщайки се по-назад във времето да си припомним, че Alibaba също е инвеститор в Джухай базираната компания, и то с немалка сума. През 2015 година китайският гигант за електронна търговия инвестира в Meizu 590 млн. долара.


Вашият коментар