Flyme 9 и Flyme for Watch ревю

  Meizu MY+
Flyme 9 и Flyme for Watch ревю

На вчерашната презентация беше представен Flyme 9. Най-новата версия на потребителския интерфейс, разработван от Meizu, е голям ъпгрейд спрямо Flyme 8. Показаха също и разработката на интерфейса, предназначен за смарт часовници – Flyme for Watch.

Flyme 9
Началният екран е преработен значително, за да позволява поставянето на големи джаджи, подобно на Apple iOS 14 и vivo Origin OS, което дава възможност за директно получаване на информация без да се налага отваряне на самото приложение.

Добавени са много динамични тапети. Въведена е нова грид система и иконите са обновени. Ако размерът на иконата на дадено приложение от трета страна не съвпада по форма и размер на иконите от лаунчъра на Meizu, е разработен алгоритъм, който автоматично я подравнява, за да се създаде усещане за унифициране и симетрия. Така новата форма на иконите и джаджите се допълват взаимно и създават заедно подреден, разнообразен и изцяло нов работен плот.

Интерфейсът на екрана за настройка също е преработен, за да бъде по-интуитивен и лесно разбираем. Настройките на заключения екран са значително увеличени, подобрявайки адаптивността. Нови и още по-красиви и плавни анимации.

AOD (Always On Display) също е преработен в голяма степен, позволявайки на потребителя да си създаде собствен стил. Добавени са и много анимирани изображения.

Подобрен и с нови възможности е Quick Look 3.0 (Small Window Mode), който позволява отварянето на приложения в малки прозорци над друго отворено вече приложение.

Когато гледаме PiP видео (Picture-in-Picture, в плаващ прозорец), е добавена функционалност да спираме звука на видеото, да променяме размера на плаващия прозорец или чрез плъзване временно да го скриваме/минимизираме встрани, когато ни е достатъчно само да слушаме. Само по себе си PiP видеото се използва в телефоните с Android OS, но не разполага с изброените настройки, които са налични във Flyme 9.

Изкуственият интелект Aicy също е подобрен в много голяма степен. Едно от най-атрактивните му нововъведения е в сферата на интелигентния дом. Освен Meizu Lipro продукти, може да си взаимодейства и с такива на други компании, като Mi Home, Google Home.

Много смартфони, при които селфи камерата е разположена в отвор в дисплея, нямат светодиоди за известяване. Така че ако получите известие в безшумен режим, трябва да Ви е включена функцията Always On Display или да светнете дисплея, за да видите известието. От Meizu обаче отново са намерили атрактивно приложение на перфорацията. При Meizu 18 серията перфорацията се използва като LED индикатор за известяване. Иновативният дизайн, наречен Small Circle, е по подобие на mBack бутона при Meizu MX2, Meizu MX3 и Meizu MX4.

Meizu 18, Meizu 18 Pro - Small Circle

Да си припомним, че и в Meizu 17 серията беше намерено оригинално решение за разположената вдясно перфорация, която служи като индикатор за заряда на батерията.

Най-голямото подобрение във Flyme 9 обаче, на което наблягат от Meizu, е в сигурността, с цел защита на личната информация на потребителя. Освен стандартните за Android изскачащи прозорци, с които потребителят дава разрешения на приложенията за достъп до мястото за съхранение, телефонния указател, камерата, микрофона и др., тук се контролират много повече разрешения, а също и се следят разрешенията, които се изпълняват на заден план. Можем да контролираме доколко прецизно да бъде определяно местоположението ни. В лентата на състоянието се показва какво се изпълнява в работещото приложение (камера, запис, копиране, изпращане и т.н.).

Увеличени са настройките за разрешение на клипборда, за да се предотврати разкриването на лична информация, когато приложението чете или пише в клипборда. Когато изпращате снимки и приложението иска достъп до галерията, можете да изберете само снимките, които искате да изпратите, така че приложението да не може да чете другите снимки. Чрез изкуствения интелект може да се контролира стартирането на ненужни приложения…

Добавена е функция за предаване на „празна информация“ на приложението. Например, ако за да работи дадено приложение изисква достъп до телефонния указател, съобщенията, хронологията на разговорите и др., може да се използва тази опция и да се му се предостави празна информация.

При копиране на текст AI преценява информацията и цветът на копирания текст се променя, ако съдържа номер на кредитна карта, адрес, данни за покупката, номер за проследяване и друга чувствителна информация.

Flyme 9 ще получат Meizu 18 и Meizu 18 Pro, които ще бъдат представени днес.

Адаптирането на новия интерфейс за Meizu 17 и Meizu 17 Pro започва от 5 март, когато одобрените участници в теста ще получат по въздуха (OTA) затворената бета версия. Планира се стабилната версия да е готова през май.

В процес на разработка е и Flyme 9 за почти цялата 16-та серия (Meizu 16s Pro, Meizu 16s, Meizu 16T, Meizu 16th Plus, Meizu 16th и Meizu 16X), без Meizu 16Xs.

Flyme for Watch
Поради малките дисплеи и спецификите на хардуера на смарт часовниците, информацията, която можем да прочетем от тях, е ограничена. От Meizu адаптираха собствения интерфейс Flyme OS, с цел подобряване на видимостта и взаимодействието на потребителя с часовника.

Първоначалното разположение на приложенията наподобява това в Apple Watch, но оперирането се различава. Показването на известия, Wi-Fi и настройки на екрана става чрез плъзване от горе надолу, а контролният център се показва чрез плъзване от долу нагоре.

Можете да избирате между многобройните изгледи на екрана с богати визуални ефекти, предоставени от Meizu, или пък да си го настроите по собствен вкус (DIY Clock Face, Do It Yourself).

На часовника могат да се показват същите известия като на свързания смартфон, местоположението на смартфона, да се използва AI асистента Aicy, да се контролира възпроизвеждането на музика и затвора на камерата на свързаното устройство.

Flyme For Warch поддържа приложения на трети страни и безконтактно плащане Meizu Pay. Оборудван е с One Mind For Watch – адаптация на мисловния двигател на Meizu за часовници. Чрез оптимизиране на повече от 300 елемента той подобрява стабилността на операционната система и живота на батерията със 70%.


Коментари

    1. Meizu MY+

      Носят се слухове, че Meizu 18 серията ще получи глобална версия. Ако това се случи, значи и Flyme 9 ще получи глобална версия. Но най-вероятно само за Meizu 18. За по-старите модели едва ли ще стане.

Вашият коментар