История на MEIZU: От МР3 плейъри до смартфони, част 1

  Meizu MY+
История на MEIZU: От МР3 плейъри до смартфони

Тази година се навършиха 16 години от създаването на компанията Meizu. Тя поставя началото си на 14 март 2003 с производството на MP3 плейъри. Основана е от младия Huang Zhang, който стартира бизнеса си с едва 100 хиляди юана (при сегашния курс това са около 14 500 долара). Седалището на фирмата е в Джухай, провинция Гуандун.

Що се касае до превода на MEIZU (魅族), тук има различни версии, но най-достоверната е: първата дума „mei“ означава чаровен, а „zu“група хора, поколение.

През 2019-та Meizu отбелязва и един юбилей – 10 години на пазара за смартфони. Нека разгледаме накратко как се е развила фирмата през годините, от производството на МР3 плейъри до смартфони, слушалки, външни батерии и други аксесоари.

Първият МР3 плейър на компанията, Meizu MX, излиза още през юни 2003. Той е с прилични характеристики – малък монохромен екран, до 512MB вътрешно пространство и почти копие на iAudio CW300 на южнокорейската компания Cowon.

Meizu MX МР3 плейър

Следващият плейър Meizu ME излиза през април 2004 година. В това време фирмата все още не произвежда плейърите си самостоятелно, а ги поръчва при OEM производители, както правят и други брандове. Така че и тук имаме прилика с конкурентен модел – Onda VX505. Meizu ME е снабден с чипсета Sigmatel 3520, 126/256/512MB вградена памет и се управлява с джойстик.

Meizu ME МР3 плейър

През юли същата година излиза и Meizu MI, който вече е с по-интересен собствен дизайн и се ориентира към женската аудитория.

Meizu MI МР3 плейър

През октомври 2004 на пазара идва Meizu E2. Плейърът става хит, тъй като за него се продават панели в различни пъстри цветове, които потребителите могат да си сменят сами. Освен това в него за първи път е добавена функцията TXT e-book. От друга страна Meizu E2 има проблем с качеството на капака на батерията, който се чупи лесно, но пък от компанията решават да заменят безплатно счупените капаци на потребителите.

Meizu E2 МР3 плейър

През януари 2005 е представен модерно изглеждащият Meizu X2, чийто дизайн с прави линии е насочен към мъжката аудитория. Тялото на плейъра е изработено от алуминиева сплав, което го прави не само красиво, но и устойчиво на износване и корозия.

Meizu X2 МР3 плейър

През април 2005 излиза Meizu E5. В него са внедрени няколко нови технологии. Вместо с джойстик е снабден с въртящо се колело и централен бутон за управление. Добавени са още и FM радио и будилник. Това го прави много практичен за работещите хора, а също и дългото време за просвирване – една батерия АА издържа до 40 часа слушане на музика.

Meizu E5 МР3 плейър

Пак през април 2005 към списъка с плейъри на компанията се добавя и Meizu X6. Той е с модерен компактен дизайн и тънко метално тяло.

Meizu X6 МР3 плейър

След това през август и ноември 2005 излизат съответно Meizu E3 и Meizu X3. Meizu E3 има голям успех, който се дължи на използвания в него качествен чип Philips Nexperia PNX0102.

Meizu E3 МР3 плейър
Meizu X3 МР3 плейър

Тези два плейъра вече са с междувременно промененото лого на компанията, което тя използва до септември 2015 година.

Meizu logo changes

2006 година започва за Meizu с някои нововъведения. Популярността на MP3 плейърите намалява, появява се модата на по-големите дисплеи. През февруари излиза първият плейър на компанията с цветен екран – Meizu E3c.

Meizu E3c МР3 плейър

От Apple вече са представили iPod Classic от пето поколение, на който не само може да се слуша музика, но и да се гледа видео. Започва ерата на MP4 плейърите.

От Meizu не изостават от тенденцията и още през май представят Meizu M6 MusicCard – MP4 плейър с 2,4-инчов дисплей и резолюция 320×240 пиксела, с възможност за гледане на видео, разглеждане на снимки и четене на електронни книги. Освен това обичайните бутони за управление от типа джойстик вече са заменени от хибриден панел с механични бутони със сензорна повърхност.

Meizu M6 МР4 плейър

Meizu M6 има недостатък – задният метален капак много бързо се надрасква. През септември 2007 компанията пуска обновена версия на модела – M6 SL с матов капак и по-тънък корпус.

През март 2007 излиза последният плейър на компанията – Meizu M3 MusicCard.

Meizu M3 MusicCard МР4 плейър

През септември 2007 Huang Zhang анонсира във форума Meizu M7 с 2,8-инчов тъч скрийн дисплей и резолюция 480×288 пиксела, но плейърът така и не се появява на пазара.

Meizu M7 МР4 плейър

В края на 2006 пък се заговаря за разработката на Meizu M8, базиран на операционната система Windows CE. Плейърът трябва да получи 2,6-инчов дисплей и ARM-процесор от Samsung, работещ на честота 533MHz.

Meizu M8 МР4 плейър

Този плейър също не вижда бял свят. Плановете на компанията вече се променят. През януари 2007 Apple анонсира своя първи iPhone, който излиза на пазара в края на юни. Така че Meizu M8 прераства в смартфон, който компанията пуска в началото на 2009 година.


Вашият коментар