Meizu 17 серията ще бъде надстроена до Android 11

  Meizu MY+
Meizu 17 серията ще бъде надстроена до Android 11

Тази сутрин в официалния си Flyme профил във Weibo компанията обяви, че Meizu 17 серията ще получи Android 11. От утре започва набирането на желаещи да участват в затворените бета тестове, а финалната версия трябва да е готова през пролетта на 2021 година.

Преди седмица пък Qualcomm и Google обявиха сътрудничеството си за подобряване и разширяване на Project Treble, с което да дадат възможност на повече устройства със Snapdragon мобилни платформи да работят с най-новата операционна система Android. Подобренията имат за цел да улеснят производителите на оригинално оборудване (OEM) да надстройват своите Snapdragon базирани устройства до най-новата версия на Android, без да модифицират специфичния за чипсета софтуер на Qualcomm и използвайки обща софтуерна линия на операционната система.

Като част от това сътрудничество с Google, Qualcomm вече ще поддържа четири версии на Android OS и четири години актуализации на защитата за всички Snapdragon платформи, използващи подобренията Project Treble, а началото ще бъде поставено с новата мобилна платформа Snapdragon 888.

Тази инициатива е предназначена да позволи по-бързи надстройки на Android OS с по-малко време и ресурси от страна на производителите и предсказуем жизнен цикъл на софтуера за устройства, базирани на Snapdragon. Крайната цел е да се намали фрагментирането на пазара по отношение на Android версиите и да се даде възможност на повече потребители с устройства, базирани на Snapdragon, да ползват най-новата версия на Android OS и актуалните кръпки за сигурността.

Естествено, това не задължава производителите да правят споменатия брой актуализации на своите устройства. Освен това не може да се очаква един бюджетен смартфон, например, да има същата дълга поддръжка като един флагмански модел. Но така или иначе инициативата на Google и Qualcomm е добра, и определено ще облекчи производителите при надграждането на Android версията.

Вече е ясно, че Meizu 18 серията, която трябва да бъде пусната към края на пролетта, ще бъде със Snapdragon 888. Колко актуализации на операционната система обаче ще получи, остава да видим. Да не забравяме, че устройствата на повечето китайски производители не идват с чист Android, а със собствена фирмена персонализация, като Flyme на Meizu, чието актуализиране след надграждането на Android версията изисква доста допълнително време и ресурс.


Вашият коментар