19-та годишнина, 19-та пролет на Meizu и 19 важни моменти от развитието на компанията

  Meizu MY+
Meizu 19th Anniversary Spring Painting

На 14 март 2022 година компанията Meizu Technology отбеляза 19-я си рожден ден. Миналата година, за своята 18-та годишнина от Meizu споделиха с потребителите 18 непубликувани до момента интересни факти. Тази година решиха да пуснат фото рамка „Meizu 19th Anniversary Spring Painting“, съдържаща 19 ключови моменти от развитието на компанията.

Нека разгледаме по-подробно тези важни моменти.
1. Раждането. Славата на Meizu MP3
Основана през 2003г., Meizu стартира като малко известен производител на MP3 плейъри в Джухай. Но с красивия външен вид, отличното качество на звука и функционалната производителност на продуктите, компанията бързо става лидер на китайския пазар.

Meizu MP3 era

2. Новородено – Meizu M8
Никой не би помислил, че от Meizu, които наскоро са преминали от MP3 към производство на MP4 плейъри, са решили да се изкачат до следващия връх. В края на 2006г. Хуан Чжан разкрива идеята си да направи смартфон. През 2007г. започва цялостно техническо проучване. До този момент няма нито iPhone, нито Android, и повечето вериги за доставки не разполагат със зряла технология, която да посрещне търсенето на смартфони. На малката фабрика само с няколко души ѝ отнема около две години да се справи с предизвикателството и да пусне първия истински китайски смартфон.

Meizu M8

Дебютът на Meizu M8 беше върхът и постави началото на китайската индустрия за умни мобилни телефони. И като говорим за връх, някои стари фенове ще си спомнят, че през 2016 година Meizu MX6 се „изкачи“ на Еверест, издържайки на екстремните условия и служейки вярно на алпинистите.

Meizu MX6 Everest

3. Flyme балонът
Първият смартфон на Meizu е с персонализирана операционна система WinCE. Но със следващия си Meizu M9 компанията премина към системата Android, която вече се беше появявила по това време. С персонализацията на интерфейса на M8 инженерите на Meizu вече са проучили хуманизирания метод на взаимодействие и когато четириядрената версия на MX беше пусната през 2012г., те официално дадоха името Flyme на собствената персонализирана Android система. Така се роди балонът.

Flyme balloon
FlymeOS 1.0
FlymeOS

4. Мобилният телефон вече има и талисман – Кинг Конг Панда
Излизането на Meizu MX2 през 2012г. роди класическата цветова схема на панда – черно и бяло. По това време във форума на Meizu се обсъждаше избора на талисман и така се създаде образът на Кинг Конг Панда.

Meizu King Kong Panda

5. Малкото светещо кръгче
Заедно с MX2 и Кинг Конг Пандата, се появи и малкото светещо кръгче (Small circle breathing lamp), което очарова феновете. Дори в Meizu 18 инженерите използваха отвора за селфи камерата в дисплея, за да отдадат почит на тази класика отново.

Meizu Small circle breathing lamp

6. Голямото семейство на Meizu Meiyou
Фен клубът Meiyou (MY+) е може би най-ранната официална организация на фенове на смартфон производител в света, с многобройни офлайн срещи на чаровните приятели. Всеки път на пресконференция слоганът „No Meiyou, no Meizu“ кара всички да се чувстват като у дома си.

Meizu Meiyou fan club MY+
Meizu Meiyou fan club MY+

7. Спомени за „Водния куб“
На 27 ноември 2012г. Meizu проведе първото си представяне на продукт в популярния „Water Cube“ в Пекин и пусна MX2. Година по-късно, на 3 септември, отново в „Water Cube“ беше и презентацията на Meizu MX3.

Meizu MX2 Water Cube Beijing
Meizu MX2 Water Cube Beijing

8. Разнообразие от игли за вадене на СИМ картата
Иглите за вадене на СИМ карти на Meizu са може би с най-много разработки измежду производителите на мобилни телефони. От облаците на Flyme до балоните, както и различни персонализирани игли за колекционерски версии на смартфоните. Всяка игла е пълна със спомени и чувства на феновете.

Meizu Flyme SIM eject pins
Meizu Flyme SIM eject pins

9. Сензор за пръстовия отпечатък, разположен отпред
iPhone 5s е първият в света телефон със сензор за разпознаване по пръстов отпечатък, вграден в Home бутона. По това време няма Android продукт, който може да се противопостави. И тук отново идва компанията Meizu, която произведе първия в света Android телефон с разпознаване на пръстови отпечатъци с предно докосване – Meizu MX4 Pro.

Meizu MX4 Pro front fingerprint sensor

10. Връх за дизайн – златна награда iF Design за Meizu Zero
През 2019г. Meizu представи концептуалния продукт Meizu Zero. И в този случай компанията е пионер. Това е първият в света телефон без каквито и да било отвори. Керамично унибоди, без физически бутони, със звук в екрана, пръстов отпечатък в екрана, безжично зареждане, безжично предаване, eSIM и серия от нови технологии. Затова Meizu Zero спечели златна награда iF Design през 2020г.

Meizu Zero iF Design Gold Awar
Meizu Zero iF Design Gold Awar

11. Мечтаният еднорог
От Meizu винаги са имали афинитет към белия цвят. От MusicCard в периода на MP3, бялата версия на M8, черно-бялото в MX телефона до цветното бяло в мечтания еднорог на 16s Pro. Тази цветова схема задължително трябва да присъства в колекцията на феновете.

Meizu Fantasy Unicorn
Meizu 16s Pro Fantasy Unicorn

12. Изтребителят J-20 и самолетоносачът Шандун
Meizu отдаде почит на китайските военни с персонализираната версия на Meizu E3 J-20 и ограничената версия на Meizu 17 Aircraft Carrier.

Meizu E3 J-20
Meizu 17 Aircraft Carrier

13. Къщата на мечтите за Meizu 17 конференцията
През 2020г. внезапната епидемия обхвана света и всички офлайн дейности трябваше да спрат. Кой би си помислил, че от Meizu са организирали предаване на живо от специално построената за целта сграда. Безброй фенове наблюдаваха конференцията за представянето на флагманската Meizu 17 серия и се наслаждаваха на пролетната красота на Джухай.

Meizu 17 Conference Dream House
Meizu 17 Conference Dream House

14. Множество концерти
През 2016г. Meizu проведе рекорден брой конференции, пусна общо 14 мобилни телефона (два онлайн) и покани 12 групи изпълнители на презентациите. Това беше почти целогодишен концерт.

Meizu concerts
Meizu Meilan Note5 concert

15. Здравословното осветление lipro
От Meizu изтъкнаха, че на пазара все още има липса на висококачествени и сравнително достъпни осветителни продукти. Така в началото на 2021г. компанията официално пусна марка за здравословно осветление lipro, включваща осветителни тела с високо цветопредаване, редуцирана вредна синя светлина и ниско трептене.

Meizu Lipro

16. Meizu 18 – бял делфин, бял панел
В съответствие с концепцията за опазване на околната среда, Meizu постигна стратегическо сътрудничество с Националния природен резерват за китайски бели делфини в устието на Перлената река и пусна на пазара ограничена серия Meizu 18 Chinese White Dolphin. Това е единственият по това време изцяло бял телефон с извит от четирите страни панел. Изработката на такъв дисплей е много скъпа и с висока степен на брак, затова смартфон производителите го избягват.

Meizu 18 White Dolphin
Meizu 18 White Dolphin

17. PANDAER – нов живот на талисмана
През 2019 година седемгодишният талисман Кинг Конг Панда прерасна до новата марка PANDAER. Беше пусната серия от продукти, проектирани независимо и в сътрудничество с други компании. PANDAER стана любимата марка на младите чаровни приятели.

Meizu PANDAER

18. Халоксилон – пазител на пустинята
Халоксилонът издържа на суша, соленост, дневна жега и нощен студ, и може да оцелее в пустинята в продължение на сто години. С различните си инициативи компанията Meizu отдавна е доказала, че не е безразлична към опазването на природата. Този път засади халоксилонова гора в китайската част на пустинята Гоби.

Meizu Haloxylon Gobi
Meizu Haloxylon Gobi

19. Meizu 19
Числото 19 в средата на фото рамката естествено е възрастта на Meizu. Но това е и името на новия телефон, който феновете на Meizu очакват с нетърпение. 19-та годишнина, 19-та пролет, историята на Meizu продължава…


Вашият коментар